Un eveniment pe Mureș Arad Szeged este pregătit pentru data de 16 august 2025, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Arad și Consiliul Județean Csongrád din Ungaria. Inițiativa vizează organizarea unui convoi de ambarcațiuni care să pornească din Arad și să ajungă la Szeged, traversând râul care leagă cele două comunități. Evenimentul își propune să devină o tradiție anuală care să întărească legăturile culturale, istorice și turistice dintre cele două regiuni.
Discuții la Szeged și colaborare în extindere
Zilele trecute, o delegație a Consiliului Județean Arad, condusă de vicepreședintele Pero Tamas, a participat la o rundă de discuții în Szeged. Urmează, marți, o întâlnire online la care vor participa și organizații sportive, instituții culturale și persoane interesate să contribuie la reușita evenimentului. Potrivit oficialilor arădeni, acest tip de colaborare deschide perspective noi pentru dezvoltarea relației cu județul Csongrád, completând parteneriatul tradițional cu județul Bekes.
Râul Mureș – axă de dezvoltare locală
Revitalizarea Mureșului este un proiect amplu în viziunea Consiliului Județean Arad, care a început să lucreze cu primării situate pe cursul apei. La Săvârșin, de exemplu, se desfășoară un proiect de promovare a plutăritului, în timp ce în aval, orașele Lipova, Pecica și Nădlac sunt considerate puncte-cheie pentru viitoarele inițiative turistice și culturale.
În paralel, CJA dorește valorificarea obiectivelor religioase de pe traseu, precum mănăstirea medievală de la Bizere, Hodoș-Bodrog – cea mai veche mănăstire locuită din România – și mănăstirea sârbească Bezdin. Evenimentul de pe Mureș ar putea deveni o rampă de lansare pentru promovarea acestor repere istorice.
De la protejarea naturii la crearea de tradiții noi
Aradul nu are, deocamdată, un râu navigabil precum Bega la Timișoara, însă Mureșul are un potențial uriaș. Deja, prin programul de management al deșeurilor implementat de CJA și finanțat cu peste 30 de milioane de euro, s-a reușit reducerea semnificativă a gunoaielor ajunse în albia râului.
Acum, administrația județeană dorește să treacă la etapa următoare: transformarea Mureșului într-un vector de turism verde și dezvoltare durabilă. Implicarea Complexului Muzeal, a Bibliotecii Județene și a altor instituții culturale este parte a acestei strategii, care își propune să creeze o punte între trecut și viitor.