În momentul în care l-a adus de la Iași, UTA și-a pus speranțele în Alin Roman că va fi acel lider creativ în teren, care atunci când lucrurile nu funcționează, să aibă atât mentalitatea cât și capacitatea tehnică și fizică de a lua jocul pe cont propriu și de a-și trage colegii după el prin prestația sa. UTA a suferit mult în ultima vreme din cauza lipsei unui asemenea jucător. Chiar dacă în ultimii ani a avut în lot decari cu o calitate tehnică peste medie, precum Ubbink sau Fabry, aceștia au rămas corigenți la capitolul mentalitate. Capricioși, au părut mai degrabă jucători „de vreme bună“, care rareori au apărut la rampă atunci când echipei îi era cu adevărat greu.
Obișnuit cu luptele dure ale luptei pentru supraviețuire, deoarece nici în Copou n-a curs lapte și miere fotbalistică, Roman a avut ocazia să-și demonstreze aceste calități de lider mai repede decât se aștepta, la chiar primul meci al sezonului. Și putem spune că s-a ridicat cu prisosință la nivelul situației. După o repriză catastrofală, într-un moment în care echipa sa era complet la pământ, Roman și-a asumat rolul de locomotivă pentru o garnitură de tren cu vagoanele deraiate.
Semnalul l-a dat chiar din startul reprizei secunde când a a pătruns de două ori cu mingea la picior în careu, a șutat spre colțul lung, dar fie intervenția portarului advers, fie mingea trecută milimetric pe lângă bară i-au refuzat golul. A continuat să fie o amenințare constantă în buza careului advers și până la urmă eforturile i-au fost răsplătite în prelungiri. La 1-3 a dat o centrare excelentă pe care Pospelov a convertit-o în gol, iar apoi a profitat de respingerea greșită a lui Fălcușan și a catapultat mingea în plasă șutând cu sete pentru golul egalizator. Seara ar fi fost cu adevărat perfectă dacă la ultima fază a meciului, din lovitura liberă executată de el de la marginea careului, mingea ar fi căzut cu doar doi centimetri mai jos; așa balonul a șters doar transversala.
La flash-interviurile de după meci, optarul Bătrânei Doamne a declarat:
„Îmi pare bine că i-am bucurat pe suporteri azi, sper s-o fac cât mai des, pentru asta am venit aici ca mijlocaș de creație, să-mi pun colegii în valoare. A fost opțiunea mea să vin aici la Arad. Am mai fost odată, dar atunci a fost mai scurt, sper ca acum să fie de lungă durată, să continui la fel sezonul cum avut debutul ăsta și să ne atingem obiectivele pe care o să le numească ei, pentru că eu încă nu le știu sincer. O luăm treptat, vedem unde ne aflăm după primele zece etape și după cred că putem să ne fixăm un obiectiv.“
Trebuie de asemenea să dăm cezarului ce-i al cezarului și să remarcăm că un rol important în evoluția lui Roman din repriza secundă l-a avut și antrenorul Adrian Mihalcea. UTA a început meciul într-un 4-3-3 în care Roman nu s-a simțit prea bine, însă în partea a doua a meciului, odată cu trecerea la 4-2-3-1, mijlocașul ofensiv al UTA-ei a urcat mult mai aproape de poartă și a putut să își pună în valoare calitățile. De asemenea, tot schimbările lui Mihalcea i-au facilitat o mai bună conexiune în flancul drept, la început cu Țuțu apoi și cu Padula, cei trei terorizându-l în ultima parte a meciului pe Bancu, cel care în prima repriză, împreună cu Baiaram, făcuse același lucru cu Flavius Iacob.