După săptămâni de discuţii, lamentări, săgeţi şi alte mesaje mai mult sau mai puţin otrăvite, s-a făcut voia conducerii şi a lui Mircea Rednic: Andrei Chindriş s-a despărţit de UTA. Reamintim că fundaşul central mai avea un an de contract cu Bătrâna Doamnă dar n-a acceptat reducerea salarială propusă de conducerea clubului. Din acel moment jucătorul a fost scos din lot, s-a antrenat separat şi, evident, nu a mai fost luat în calcul pentru meciurile pe care echipa le-a jucat în acest start de sezon. În acest timp antrenorul l-a acuzat permanent în conferinţele de presă că e interesat mai mult de bani decât de carieră, sugerând fie că fundaşul ar trebui să accepte să i se taie din salariu, fie să fie de acord cu o reziliere a contractului fără pretenţii.
Cu aceleaşi prilejuri, Rednic a certat presa şi suporterii că „plâng“ după un jucător care n-a ajutat atât de mult echipa din moment ce aceasta a ajuns la retrogradare. Nu putem vorbi în numele altora dar cel puţin în ceea ce ne priveşte Chindriş ni se pare unul dintre puţinii jucători care au ieşit pe plus la finalul sezonului trecut. Din cele 26 de meciuri jucate în toate competiţiile, în 23 a fost titular iar în 21 integralist, având o medie de 80,56 minute petrecute pe teren. Cu el în echipă UTA a luat 24 de goluri faţă de 31 fără el. Ţinând cont de aceste cifre, greu de spus în ce măsură Chindriş a fost o dezamăgire.
Este adevărat, salariul de 8.500 de euro cât se vehiculează că l-ar fi avut Chindriş este mare (aici cine e de vină, el că l-a acceptat sau clubul că i l-a oferit?). Din perspectiva reducerii cheltuielilor, renunţarea la jucătorii cu salarii mari pare logică însă doar când vine vorba de jucători la final de contract, cărora nu li s-a mai propus continuarea. În cazul lui Chindriş însă lucrurile stau altfel deoarece e imposibil de crezut că jucătorul a acceptat rezilierea contractului fără salarii compensatorii. Nu avem încă informaţii despre termenii înţelegerii dar indiferent de câte salarii va lua Chindriş din contractul pe anul în curs, aceştia sunt bani pentru care el nu a muncit (pentru că nu a fost lăsat), ceea ce face ca UTA să iasă practic pe minus din această afacere. Şi pentru că nu odată am fost acuzaţi că doar criticăm şi nu oferim soluţii, iată în viziunea noastră două abordări care ar fi fost mai avantajoase pentru club în acest caz,
Ţinând cont de faptul că e greu de crezut că jucătorul ar mai fi primit undeva salariul pe care îl avea la UTA, în loc să-i propună diminuarea contractului, UTA putea să îi propună prelungirea lui în aceeaşi termeni. Cu ce-ar fi ajutat-o asta? Ţinând cont că jucătorul are 24 de ani precum şi de faptul că are o calitate şi un nume recunoscute în fotbalul românesc, el este în continuare un jucător vandabil. UTA putea cheltui în continuare mult cu salariul lui dar avea şansa ca dacă jucătorul continua evoluţiile bune el să facă obiectul unui transfer pe o sumă rezonabilă. Cota sa pe transfermarkt este în acest moment de 550.000 de euro iar salariul său era de aproximativ 100.000 pe an. Aşadar, dacă UTA îl vindea pe parcursul sezonului care a început, chiar şi la jumătate din valoare, tot ar fi ieşit pe profit vizavi de cât a investit în salariul lui.
Să presupunem totuşi că UTA nu dorea să rişte un asemenea scenariu sau că jucătorul nu accepta oferta. Ce putea UTA să facă? Să îl joace titular meci de meci pe Chindriş în acest start de sezon şi să aştepte să îl scoată la vânzare pe orice sumă, oricât de mică. S-ar fi găsit cu siguranţă cluburi (mai ales din străinătate) care să-i accepte salariul mare de la UTA dacă ar fi putut să-l cumpere la jumătatate sau chiar la un sfert din valoarea sa de piaţă. UTA n-ar mai fi cheltuit bani cu salarii compensatorii ba s-ar fi şi ales cu o sumă care, oricât de mică, ar fi reprezentat un câştig în comparaţie cu situaţia de faţă sau ţinând cont de amănuntul că jucătorul a venit la Arad liber de contract. Bonus, ajutorul dat de Chindriş în teren şi, ceva ne face să credem că dacă l-ar fi avut acolo, UTA avea ceva puncte în plus la ora asta.
Dincolo de toate aceste aspecte financiare, plecarea lui Chindriş risipeşte din păcate şi ultimele speranţe că UTA ar putea să îşi rezolve în viitorul apropiat problemele din apărare. Fără Chindriş Benga pare şi el debusolat iar celălalt fundaş central din lot, bulgarul Ivaylo Markov, pare mult sub tot ce a avut UTA pe acel post în sezonul trecut. Grecul Stroungis a venit direct cu probleme medicale şi, dincolo de calitatea sa incertă, nu ştim nici când ne vom putea baza pe el. Iar în rest au mai rămas ca variante pe acel post juniorul Darius Iurasciuc şi improvizaţiile la nevoie Aly Abeid şi Marko Roganovic. Mai e şi Cătălin Carp dar deşi acesta este de meserie fundaş central, pare să nu fie văzut deloc ca o soluţie pe acel post de Mircea Rednic, care îl foloseşte la mijlocul terenului.
În concluzie, putem spune aşa: teoretic, UTA a scăpat de un jucător cu salariu mare, care n-a livrat la nivelul contractului. Practic însă, prin plecarea lui Chindriş în acest mod, UTA încheie colaborarea pe minus financiar iar din punct de vedere sportiv renunţă la un jucător care, ca valoare, era peste tot ceea ce echipa posedă la aceast oră în postul respectiv.
Total de acord cu tine. Un articol obiectiv, concis si logic. Doar la UTA nimic nu e logic….
Foarte de acord cu calculul dar să nu uităm că Chindriș a și acuzat accidentări de multe ori și nu a fost folosit. De multe ori jucători se dau accidentați nu stiu daca este adevarat ,daca sunt verificati ,e simplu nu ám chef să joc gata ,banii vin .