A fost inaugurat noul spațiu expozițional extins al Pinacotecii Muzeului Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Complexul Muzeal Arad a inaugurat noului spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii muzeului, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX). Evenimentul a avut loc vineri, 1 martie, în Pinacoteca Palatului Cultural Arad, în prezența reprezentanților autorităților locale, Asociației „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor și specialiștilor muzeului.

Au participat prefectul județului Arad Toth Csaba, președintele Consiliului Județean Arad Iustin Cionca, vicepreședintele Consiliului Județean Arad Ionel Bulbuc, președintele Asociației „Kölcsey” Arad Fekete Carol și Bogdan Blaga director adjunct la Complexul Muzeal Arad.

Cu acest prilej s-a redeschis expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat” și a fost lansat primul audio-ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii. Evenimentul a continuat cu un concert de muzică clasică susținut de „Cvartetul arădean”. Cvartetul Arădean a luat ființă în anul 2005, fiind compus din patru tineri absolvenți ai Facultății de Muzică din Cluj și Timișoara.

Redeschidem expoziția de istorie ”Tezaur 1848-1849” și inaugurăm noul spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului. Totodată, punem la dispoziția publicului primul audio ghid pentru lucrările expuse în Pinacotecă, oferind astfel vizitatorilor o nouă experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei”, a declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

“Deschisă odată cu inaugurarea Palatului Cultural, la 26 octombrie 1913, Pinacoteca a însemnat o expoziție de artă preponderent maghiară, cele mai reprezentative picturi provenind din custodia oferită de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În expoziție, se remarcă prin dimensiunile sale impresionante – una dintre cele mai mari lucrări, mobile, cu subiect religios din estul Europei – tripticul „Înmormântarea lui Christos” pictat de Feszty Árpád. Pentru 20 martie 1927, memoria spațiului destinat galeriei reține primul insert, cu caracter permanent, de artă românească. Pictura italiană, flamandă, franceză, austriacă, maghiară, românească, piese de mobilier sau tapiserie, sculpturi, intrate în colecție după 1949, au făcut posibilă nu numai aranjarea expozițiilor pe principii diacronice, în funcție de alternanța stilurilor, dar și perceperea fenomenului artistic din perspectivă sincronică. Galeria de artă a funcționat în același amplasament – la etajul II, în aripa laterală stângă – divizat într-un număr variabil de săli în funcție de organizările tematice. În primăvara anului 1977, aceasta a fost demontată, arta fiind înlocuită cu noul concept dezvoltat de istoria contemporană: Construirea societății socialiste multilateral dezvoltată”, a spus Dr. Adriana Pantazi, istoric, curatorul Pinacotecii.

După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

Începând cu luna martie a acestui an, statuia „Aradul întristat” este prezentată în cadrul expoziţiei „Tezaur 1848-1849”, alături de cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschis publicului în data de 15 martie 1893.

Statuia „Aradul întristat” („Búsuló Arad”), opera sculptorului arădean Aradi (Landshut) Zsigmond (născut la Arad, 1839 – Veneția, 1899), a fost amplasată în centrul orașului, în data de 8 februarie 1873. Monumentul era ridicat de autoritățile orașului în amintirea luptelor de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. De-a lungul timpului, statuia a fost amplasată în diferite spații publice din Arad, pentru ca în anul 1932 să fie retrasă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural. Astăzi, statuia „Aradul întristat” face parte din colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad.

Președintele Asociației „Kölcsey” Arad, Fekete Carol, a declarat pentru Arad Obiectiv: “Greutatea realizării a tot ce vedeți aici a revenit Consiliului Județean Arad. Eu am contribuit cu ce am putut, dar munca este în mare parte a celor de la Muzeul Arad. Din acest punct de vedere este un lucru fantastic ce s-a realizat aici și Consiliul Județean a alocat fonduri serioase pentru a realiza tot ce vedem aici.“

În același timp Bogdan Blaga, Director adjunct la Complexul Muzeal Arad a spus: “Anul acesta ne dorim să deschidem Muzeul de Arheologie, sperăm cât de repede. Dorim să realizăm și alte evenimente importante, pentru că anul acesta se împlinesc20 de ani de când se organizează în Europa “Noaptea Muzeelor” iar acest lucru este important și pentru Muzeul din Arad și dorim să-l sărbătorim cum se cuvine.“

Program de vizitare Pinacoteca muzeului și expoziția „Tezaur 1848-1849” Palatul Cultural Arad, etaj II (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor):

Taxă de intrare:

Beneficiază de intrare gratuită următoarele categorii de persoane:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.