UE a votat o nouă lege care va forța Apple să adopte USB-C pe iPhone până în 2024

Sursă imagine: via xda-developers.com

Tech

Scris de T.F.

Parlamentul European a votat în favoarea transformării USB-C în portul standard de încărcare pentru dispozitive din diferite categorii, inclusiv smartphone-uri, tablete, camere foto și multe altele. În timp ce mulți producători au trecut deja la USB-C, Apple încă oferă conectorul său proprietar Lightning pe iPhone, AirPods și alte accesorii. Odată cu noua lege în vigoare, Apple va trebui să treacă la USB-C până la sfârșitul anului 2024.

Într-un comunicat de presă, Parlamentul European afirmă că „toate telefoanele mobile, tabletele și camerele vândute în UE vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB Type-C” până la sfârșitul anului 2024. Potrivit XDA-Developers, noile cerințe se vor extinde pentru a acoperi laptopurile în primăvara anului 2026. Se subliniază în continuare: conform noilor reguli, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un dispozitiv nou, deoarece vor putea folosi un singur încărcător pentru o gamă întreagă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile, consolele portabile pentru jocuri video și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile și laptopurile care sunt reîncărcabile printr-un cablu cu fir, funcționează cu o putere furnizată de până la 100 de wați, va trebui să fie echipat cu un port USB Tip-C. Toate dispozitivele care acceptă încărcare rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare, permițând utilizatorilor să își încarce dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

Cum am scris mai sus, compania cea mai afectată de această măsură a Parlamentului European este Apple. Rivalul Apple, Samsung, are de mai mulți ani port USB Tip-C pe telefoanele emblematice cum ar fi seria Galaxy S22, Galaxy S21, telefoanele pliabile Galaxy Z Fold și Galaxy Z Flip, dar și pe modelele mijlocii sau entry-level, gen Galaxy A53, Galaxy A52 sau Galaxy A23.

Deși nu este menționat în comunicat, legea cere producătorilor să adopte standardul USB Power Delivery pentru încărcare rapidă. Cu toate acestea, nu îi va împiedica pe producători să-și implementeze propriile standarde de încărcare rapidă. Producătorii vor putea în continuare să ofere standarde brevetate de încărcare rapidă pe dispozitivele lor, atâta timp cât oferă suport USB Power Delivery. Întrucât noua lege nu acoperă încărcarea fără fir, Comisia Europeană intenționează să implementeze noi cerințe de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024.

Consiliul European trebuie încă să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Legea va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea la dispoziție 12 luni pentru a transpune normele și 12 luni după perioada de transpunere pentru a le aplica. Legea nu se va aplica produselor care au ajuns pe piață înainte de data aplicării.

Deși legea impune ca toate dispozitivele să treacă la USB-C până la sfârșitul anului 2024, Apple ar putea face schimbarea încă de anul viitor. Se pare că Apple a testat deja iPhone-uri cu USB-C, iar seria iPhone 15 de anul viitor ar putea marca trecerea la USB-C.

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.