Gheorghe Zamfir, Phoenix, Laura Bretan și Marcel Pavel la Symphonic Experience Arad 2022

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Symphonic Experience este o experiență muzicală unică în Arad și a avut loc în perioada 19 – 21 august pe stadionul Francisc Neuman. Printre invitații care au urcat pe scenă amintim pe maestrul Gheorghe Zamfir, trupa Phoenix, Kerekes Band, Laura Bretan și Marcel Pavel și nu în ultimul rând Filarmonica din Arad. A fost o sărbătoare a sunetului, a muzicii și a sufletului pentru iubitorii de muzică jazz, clasică, rock, electronică, etno–funk și alte genuri.

După ce în prima seară formația Phoenix a fost atracția principală (Phoenix a împlinit 60 de ani), în a doua seară maestrul Gheorghe Zamfir a dovedit de ce este inegalabil. Despre Gheorghe Zamfir se poate vorbi numai la superlativ. Are peste 190 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute. Are 120 de discuri de aur și platină, fiind până în prezent singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA. Orchestra Filarmonică din Arad l-a acompaniat atât pe maestru, cât și pe distinșii săi invitați: soprana Rodica Gabriela, tenorul Alin Stoica și soprana Oana Șerban. La nai au mai cântat și două discipole ale maestrului, Mădălina Lupu și Daniela Ghiță.

Duke Ellington a spus despre Gheorghe Zamfir că: „un astfel de muzician talentat, cu un stil atât de special, trebuie să facă parte din artiștii înzestrați de Dumnezeu”. „Când suflă în nai, Gheorghe Zamfir transpiră aur, vorbește cu Dumnezeu, cutreieră universul”.

Muzica lui Gheorghe Zamfir apare pe coloana sonoră a unor filme precum The Tall Blond Man with One Black Shoe (1972), Picnic at Hanging Rock (1975), Once upon a time in America sau The Karate Kid (1984). Cântecul „The Lonely Shepherd” poate fi auzit în filmul lui Quentin Tarantino, Kill Bill. Între 1988 și 1990, a fost primit de trei ori la Vatican, fiind primul muzician care a cântat în timpul slujbei private cu Papa Ioan Paul al II-lea.

Ca o mică paranteză, înainte de concert la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului i-a oferit lui Gheorghe Zamfir cea mai înaltă distincție eparhială, Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici. Această onoare a fost conferită în semn de aleasă prețuire pentru contribuția deosebită adusă la promovarea culturii și folclorului românesc peste hotare. Această cruce a fost purtată de Gheorghe Zamfir și la concertul de sâmbătă seara. Maestrul Gheorghe Zamfir este cetățean de onoare al municipiului Arad din anul 1998.

A treia seară actorii principali au fost Laura Bretan, Marcel Pavel, Iordache Basalic și Vlad Mirița. Mai trebuie să remarcăm că Orchestra Simfonică a Filarmonicii Arad condusă de dirijorul Daniel Jinga a fost pe scenă în toate cele trei zile ale Symphonic Experience Arad 2022.

Violoncelistul consacrat Razvan Suma, Kerekes Band o trupă de etno-folk din Ungaria, Budapest Orchestra Project cu un program de jazz, Ilinca Sîrbu, Roland Ristin, Corul Academica al Filarmonicii Arad, Ribozon, Anastasia Maria, Bianca Ștefania și Ceitrei, o formație din Arad au mai urcate pe scenă în cele trei zile ale primei ediții Symphonic Experience Arad 2022. Prezentările au fost făcute în primea seară de Cătălin Lăpușcă, apoi de Anca Țurcașiu.

Începând de la vremea caniculară de vineri și până la amenințările de ploaie din următoarele două zile, putem spune că Symphonic Experience Arad 2022 a fost un succes, chiar dacă a fost presărat cu mici imperfecțiuni. Au fost trei zile de muzică emoționantă și magică, muzică ce a încântat publicul și un semnal încurajator pentru viitorul acestui festival.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.