Întâlnire diplomatică între președintele CJ Arad și ambasadorul Sloveniei

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

O întâlnire diplomatică a avut loc astăzi, la Consiliul Județean Arad, între președintele Iustin Cionca și ambasadorul Republicii Slovenia în România, Excelenţa Sa Lea Stančič. În cadrul întâlnirii, au fost discutate relațiile economice, culturale și turistice dintre cele două țări.

„Aradul este cea mai rapidă poartă de intrare în România a investițiilor slovene. Slovenia și România au ajuns la un schimb de 1 miliard de euro în 2021, există un mare interes al companiilor slovene pentru România, dar și multe alte oportunități pe care trebuie să le dezvoltăm în continuare”, a declarat ambasadorul Republicii Slovenia în România, Excelenţa Sa Lea Stančič.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat: „Județul Arad este centrul Regiunii de Dezvoltare Vest a României și are o poziție geo-strategică privilegiată. Obiectivul nostru, ca autoritate care gestionează județul, este să punem în valoare potențialul lui economic, cultural, turistic. Eu cred că la nivel regional România are foarte multe de învățat de la Slovenia și mi-am propus să inițiez un schimb de experiență între autorități administrative românești și slovene, să înțelegem mai bine modelul sloven de dezvoltare. Știu că există în Slovenia regiuni istorice și regiuni statistice, cu un rol diferit de cel al județelor din România. La noi, regiunile abia acum încep să primească libertate mai mare de organizare și de absorbire a fondurilor europene, dar deja se constată că modelul regional de dezvoltare este unul preferabil centralismului.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad și vicepreședinte al Consiliului de Dezvoltare al Agenției de Dezvoltare Vest, mi-ar face o plăcere deosebită să putem iniția discuții cu omologi din Slovenia, să învățăm reciproc din experiențele noastre și să ne cunoaștem mai bine. Pentru a marca întâlnirea noastră de astăzi, am propus organizarea unei expoziții de artă plastică, la Muzeul din Arad, a unor artiști contemporani din Slovenia. Muzeul de Artă este susținut de Consiliul Județean Arad și ne-ar face o plăcere deosebită să putem colabora într-un proiect artistic care să pună în valoare talentul tinerilor creativi din regiunile noastre”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.