vineri, 13 iunie, 2025

🫓 Păturata pe crumpi cucerește Banatul: Ciacova devine capitala gustului, cu ecouri și-n Arad

Distribuie articolul

Banatul se pregătește să fie gustat la propriu! Pe 14 iunie, Ciacova găzduiește Festivalul Păturatei pe Crumpi – un eveniment care reînvie o rețetă tradițională cu origini comune româno-sârbești și care, de anul acesta, vrea să devină un simbol culinar al regiunii. Iar Aradul, aflat la doar un pas, este invitat să guste și să inspire.

Ce e Păturata pe crumpi și de ce ar trebui să ne pese?

Pentru cei din afara Banatului – și poate chiar și pentru mulți arădeni – Păturata pe crumpi sună exotic. În realitate, e o mâncare simplă și spectaculoasă, făcută din foi de aluat trase în untură, cu umplutură de cartofi. În Banatul de pustă, e parte din memorie. În restul țării? Aproape necunoscută. Festivalul de la Ciacova își propune să schimbe asta.

35 de gospodine – păturese – din Ciacova, Ghilad, Macedonia și chiar din Banatul sârbesc (Uzdin, Kovačica, Mesici, Vladimirovaț) vor găti live în Piața Cetății din Ciacova, oferind vizitatorilor o demonstrație de tradiție și gust.

Pită de Pecica, legătura Aradului cu festivalul

Aradul are și el o felie din această poveste. Pe lângă pături, pe mesele festivalului se va afla și celebra Pită de Pecica, cu Indicație Geografică Protejată (IGP). Un produs de marcă al județului nostru, care devine astfel parte dintr-un proiect mai amplu de „diplomație culinară bănățeană”.

Romana Rista, organizatoarea festivalului și „diplomat culinar”, spune clar: „Dacă vrem ca Banatul să devină cu adevărat o capitală culturală gastronomică europeană, trebuie să punem cu mândrie pe masă ceea ce este cu nume și gust bănățean.” Iar Pită de Pecica intră perfect în această ecuație.

Ciacova vrea pe hartă. Aradul ar putea urma?

Primarul Ciacovei, Petru Filip, a lansat un mesaj ferm: „Ciacova trebuie să fie pe harta turistică a Banatului și a României.” Asta înseamnă tururi ghidate, gastronomie autentică, identitate locală, implicare comunitară. E un model de urmat și pentru multe localități arădene care încă nu și-au valorificat moștenirea culinară și arhitecturală.

Festivalul nu e doar despre mâncare. Ciacova deschide, în avanpremieră, Cula Turcească, o clădire unică în vestul țării. Se adaugă caricaturi live, concursuri în grai bănățean, ateliere pentru elevi și un program artistic care va umple piața de la 17:30 cu nume cunoscute: Carmen Popovici Dumbravă, Maria Borțun Popescu, Toni Bagiu și alții.

De ce să mergi din Arad la Ciacova?

Pentru o zi cu gust. Pentru o poveste culinară cu rădăcini. Pentru tururi ghidate printr-un orășel cu farmec uitat. Pentru a înțelege cum poate cultura locală să devină motor economic și turistic. Și, sincer, pentru că Păturata pe crumpi chiar merită o șansă să devină virală.

Organizatorii vă așteaptă cu brațele deschise și cu porțiile calde. Intrarea e gratuită, iar din Arad până la Ciacova sunt puțin peste 70 de kilometri. Adică exact cât trebuie ca să transformi o sâmbătă obișnuită într-o experiență memorabilă.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți